Terra Nova

Gepubliceerd op 1 december 2019 om 19:24

Een tijdje geleden vroeg de voorzitter van Kunsthart (vereniging van kunstenaars in Gent) of ik wou meewerken aan de tentoonstelling van de kunstacademie. Eerst twijfelde ik, ik dacht “ zou ik dit wel doen” en begon er toch meer over te mijmeren en besloot uiteindelijk “waarom niet!!”.

 

Dus deed ik een voorstel. Ik wou geen ets indienen, voor etsen voelde ik me nog te onervaren. Ik volg nog maar les sinds september 2019. Ik besloot  om  iets te gaan doen wat ik heel goed kan en wat ik ook het liefste doe, namelijk tekenen. Ik koos voor de techniek van het stipjes- of puntjestekenen, ook wel  pointillisme genoemd, een techniek die ik heel goed beheers en waar ik heel veel geduld en concentratie voor nodig  heb, want ik ben gemakkelijk een paar weken bezig aan één werkstuk. 

 

Het thema: ‘Terra Nova’ of ‘de nieuwe wereld’, wat weet ik daarover? Oei, niet zoveel!

Het enige wat ik weet, is,  dat het te maken heeft met een nieuw spiritueel geloof, en de  Tempeliers, zijnde de ridders van de nieuwe orde. Na een beetje opzoekwerk op het internet vond ik informatie over hoe ze eruit zagen, wat hun lijfspreuk was “ Non nobis,  Domine, non nobis, sed Nomimi Tuo da Gloriam”  wat letterlijk betekent “ niet voor ons, Heer, niet voor ons, maar glorie in uw Naam “en dat ze streden voor hun geloof en een betere wereld, die ze de nieuwe aarde noemde.

 

Zo ontstond bij mij het idee om een helm met een rood kruis erop en een zwaard met hun lijfspreuk “Non nobis, …” erop en bloed eraan te tekenen, een zwaard dat, in de strijd heeft gezeten, omdat er in die tijd heel veel ( onschuldig) bloed werd vergoten.

 

Net zoals in het echte leven gingen zij eerst door een donkere periode om daarna naar het licht te gaan, en ik spreek wel van ondervinding, want ook  ik heb  al heel wat donkere en moeilijke periodes doorgemaakt. Ik ben echter niet iemand die bij de pakken blijft zitten en ik vond wel altijd een manier om met problemen om te gaan. Daardoor heb ik wel veel geleerd.

 

Mijn gedachten zijn niet altijd vrolijk en zonnig,  ik heb ook sombere momenten die ik gelukkig kan uiten in mijn tekening , mijn tekening weerkaatst de duisternis waarin licht geboren wordt.

 

Mijn Kunstwerk is samen met andere werken van kunstenaars te bezichtigen in ;

Gallery  In Hof van Ryhove

Onderstraat 20-22

9000 Gent


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.